Αιών Κέντρο Γιόγκα Αιών Κέντρο Γιόγκα
Αιών Κέντρο Γιόγκα Yoga Pilates Πιλάτες Αθήνα Σχολή Σχολές Τάι Τσι Γυμναστήριο Αιών Κέντρο Γιόγκα ΑΙΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΟΓΚΑ

Μεσαιωνική σπαθασκία

"Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΙΠΠΟΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΞΙΦΟΥΣ"

(«doctrina armorial», «disciplina gladiatoria», «Ευγενής Επιστήμη» ή απλά «Στρατιωτική Τέχνη» (art military)

Όπως και αν οριζόταν κατά καιρούς ιστορικά- πρόκειται για μία παραδοσιακή πολεμική τέχνη, που δεν είναι άλλη, από την ίδια που εξασκούσαν για την επιβίωση τους οι πρόγονοί μας μέχρι την διάδοση της μπαρούτης στα πεδία των μαχών και των μονομαχιών. Βρίσκοντας εφαρμογή σε πλείστους τύπους μάχης (οπλισμένη ή μη, έφιππη ή πεζή, με ή χωρίς θωράκιση), αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και πλήρως ανεπτυγμένο σύστημα αυτοάμυνας που, πέραν της μαχητικής εφαρμογής, οδηγεί προοδευτικά, αυτόν που θα την βιώσει ουσιωδώς, στην αρετή, σε επίπεδο όχι μόνο σωματικό αλλά επίσης φιλοσοφικό και αισθητικό.

Η σωματική άσκηση, σε συνδυασμό με την ακαδημαϊκή μελέτη των εγχειριδίων της μάχης των μεγάλων οπλομάχων της Ιπποτικής Τέχνης του μεσαίωνα και της αναγέννησης, μας οδηγούν στην κατανόηση της ουσίας της Ιπποσύνης, μέσω των έργων των ίδιων των μεγάλων οπλοδιδασκάλων, των ιπποτών και των παραδοσιακών ρομαντικών και μυθολογικών αφηγήσεων της περιόδου (από τον μεσαίωνα μέχρι και τον 19ο αιώνα). Η ενασχόληση με την αρχαία μας Τέχνη καλλιεργεί το άτομο προς την απόκτηση αληθινών μαχητικών ικανοτήτων, σε συνδυασμό με την εσωτερική ανάπτυξη κατά τα κλασικά, αναγεννησιακά και ρομαντικά πρότυπα." 

αιών «Ο εκπαιδευμένος και σοφός άνθρωπος υπερέχει άλλων που είναι μεγαλύτεροι και δυνατότεροι, καθώς, όπως σωστά έχει ειπωθεί: Η διάνοια υπερτερεί της δύναμης και επιπλέον, αν και μοιάζει απίστευτο, ο σοφός διαφεντεύει τα άστρα»
Maestro Philipo di Vadi Pisano, "Liber de Arte Gladiatoria Dimicandi" (1482-1487)

 

Εκπαιδευτής σπαθασκίας στο «ΑΙΩΝ» είναι ο Γιώργος Σχοινάς.

 

Με τη Σπαθασκία, καλλιεργείται πνεύμα φιλίας, συμπαράστασης, ήθους, συν-αγωνισμού και αλήθειας.

Για το πρακτικό μέρος χρησιμοποιούνται ξύλινα ξiφη (wooden wasters), ως «εξομοιωτές» σπαθιών σχεδόν ίδιου βάρους και ανατομίας με τα αληθινά.

Σαν μέθοδος και κατάρτιση, περιλαμβάνεται εκτός της πρακτικής και θεωρητικό μέρος στην ύλη των μαθημάτων, όπως:

  • Μελέτη ιστορικών εγχειριδίων οπλομαχίας (fechtbucher στα γερμανικά)
  • Μελέτη έργων σύγχρονων δασκάλων δυτικής οπλομαχίας

Ελεύθερες ασκήσεις με: wooden waster (ξύλινο ομοίωμα σπαθιού), padded contact weapon (όπλο με επικάλυψη), αντίγραφο μεσαιωνικού σπαθιού, (τύπου longsword), και στην πορεία με wasters και ρέπλικες διάφορων ιστορικών όπλων διαφορετικών τύπων για την απόκτηση πλούσιων γνώσεων τεχνικών και πολεμικών τακτικών.

Έρευνα και πειραματισμός: μετά το πέρας της διδασκαλίας των βασικών τεχνικών και ασκήσεων και έχοντας αποκτήσει αυθεντικότητα, ακρίβεια, φυσικότητα και πρακτικότητα, γίνεται έρευνα σε βάθος των διαφόρων διδασκαλιών για την αναδημιουργία των τεχνικών προσεγγίζοντας την τελειότητα και την πληρότητα.

Πηγή της γνώσης μας αποτελεί η συνεπής ακαδημαϊκή μελέτη του τεράστιου σε αξία και μέγεθος καταγεγραμμένου έργου των μεγάλων οπλομάχων και διδασκάλων των τεχνών αυτοάμυνας της δυτικής Ευρώπης, από τον 14ο έως και τον 18ο αιώνα (όπως οι Johannes Liechtenauer, Fiore dei Liberi. κ.ά.)

aion
    aion
  Αιών Κέντρο Γιόγκα

Αιών Κέντρο Γιόγκα
"ΑΙΩΝ" Αγ.Λαύρας 21 • Ά. Πατήσια • τηλ. 2102234393 (Δευτ.-Παρ. 15.00-22.00)
email: aion.yoga@gmail.com

Αιών Κέντρο Γιόγκα
Αιών Κέντρο Γιόγκα

Αιών Κέντρο Γιόγκα