Αιών Κέντρο Γιόγκα Αιών Κέντρο Γιόγκα
Αιών Κέντρο Γιόγκα Yoga Pilates Πιλάτες Αθήνα Σχολή Σχολές Τάι Τσι Γυμναστήριο Αιών Κέντρο Γιόγκα ΑΙΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΟΓΚΑ

τάι τσι

Η τέχνη του διαλογισμού μέσα από μια πάλη σκιών σε αργή κίνηση...

Το Tai Chi Chuan ξεκίνησε το ταξίδι του στην Ιστορία της Κίνας ως εναλλακτική (ήπια για το σώμα του ασκούμενου) πολεμική τέχνη, σε συμφωνία πάντα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της εποχής του.

Από τότε εμπλουτίστηκε και εξελίχθηκε δυναμικά μαζί με την συνείδηση του ανθρώπου και έφτασε να διδάσκεται σήμερα από τους περισσότερους δασκάλους ως ένας αυτοθεραπευτικός ενεργειακός “χορός” με στοιχεία πολεμικών εφαρμογών (shadow boxing = πάλη σκιών).
Ένας χορός που εμπνέεται από την “αιώνια εναλλαγή” (=Tai Chi) των δύο βασικών και μεταξύ τους συμπληρωματικών ποιοτήτων ενέργειας της φύσης (Yin-Yang) εναρμονίζοντας έντεχνα την ροή τους μέσα στο σώμα μας.
Μια τέχνη παρατήρησης και ενδοσκόπησης που εκλεπτύνει τις αισθήσεις μας σε όλες τις ενεργειακές αποχρώσεις της ζωής (5 στοιχεία της φύσης) και μας μαθαίνει να διατηρούμε σωματική και συναισθηματική ισορροπία (5 κατευθύνσεις) την ώρα που συνειδητά αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον μας.
Μια άσκηση επίγνωσης που οδηγεί τόσο στην αρμονία του σώματος (αύξηση της ζωτικότητας, αντίσταση στις ασθένειες, ομορφιά στην κίνηση) όσο και στην αρμονία του πνεύματος (συναισθηματική ισορροπία, καθαρός νους, δυνατή πρόθεση).
Ο χορός του Tai Chi μας θυμίζει το πώς είναι να ζούμε 100% στο παρόν και σαν παιδιά να χαιρόμαστε και να απολαμβάνουμε τα απλά πράγματα γύρω μας.

Αιών Κέντρο Γιόγκα Yoga Pilates Πιλάτες Αθήνα Σχολή Σχολές Τάι Τσι Γυμναστήριο Υπάρχουν πολλά "είδη" Tai Chi σήμερα, τα οποία προέκυψαν από τις διαφορετικές τεχνοτροπίες των οικογενειών εκείνων που εξέλιξαν την πρώτη φόρμα.
Ανεξάρτητα πάντως από το είδος, το πρώτο βήμα κάθε φορά είναι να μάθουμε την όποια “φόρμα”, δηλαδή τις κινήσεις των χεριών και των ποδιών με την σωστή σειρά και μεταξύ τους σχέση, ακριβώς σαν να μαθαίνουμε τα βήματα ενός χορού.
Τα “βήματα” αυτά συνοδεύονται από πληροφορίες για τον συντονισμό της αναπνοής με την κίνηση και την ευθύγραμμη στήριξη του σώματος (αυτό που ονομάζουμε μηχανικό κομμάτι της φόρμας).
Μόλις μπορούμε πια να θυμόμαστε καλά την φόρμα, αρχίζουμε να συνδέουμε τις αισθήσεις μας με την αναπνοή και την πρόθεσή μας προκειμένου να είμαστε σε θέση να βιώνουμε την ενέργεια του σώματός μας και του περιβάλλοντος (αυτό είναι το ενεργειακό κομμάτι της φόρμας).
Το να “παίζει” κανείς με το Tai Chi χωρίς να έχει ασχοληθεί ποτέ συνειδητά με την ενεργειακή ή όπως λέμε: την “εσωτερική” του δουλειά, είναι ακριβώς σαν να παίζει κανείς με ένα στρείδι χωρίς ποτέ να το έχει ανοίξει για να δει το μαργαριτάρι μέσα του.

Εκτελώντας τις κινήσεις αργά και συγκεντρωμένα μαθαίνουμε αρχικά να παρατηρούμε και σταδιακά να εξισορροπούμε τις εντάσεις, τους πόνους και τις κάθε μορφής ιδιαιτερότητες του σώματός μας.
Οι αισθήσεις καθαρίζουν και οξύνονται, η επίγνωσή μας βρίσκεται σε εγρήγορση και κάθε αρνητικό συναίσθημα μέσα μας έρχεται με ήπιο τρόπο στην επιφάνεια, δίνοντάς μας το χρονικό περιθώριο να το χειριστούμε και να το μεταμορφώσουμε σε θετικό.

Το Tai Chi Chuan εμπλουτίστηκε στην πορεία του με όλες τις θεωρίες της Κινέζικης Ιατρικής και φιλοσοφίας (θεωρία των 5 στοιχείων, θεωρία Yin-Yang, θεωρία ενεργειακών καναλιών και κέντρων) αποκτώντας ακόμα μεγαλύτερο βάθος και εύρος εφαρμογών.
Έτσι πέρα από πολεμική τέχνη μπορεί και ασκείται σήμερα ως αυτοθεραπευτική άσκηση, διαλογισμός εξισορρόπησης του νου και των συναισθημάτων, χορός χαλάρωσης και έκφρασης, ακόμα και ως πρακτική βελτίωσης της ενεργειακής ποιότητας του περιβάλλοντος χώρου (Feng Shui).

Ένα από τα άμεσα αποτελέσματα της εξάσκησης στο Tai Chi Chuan είναι η απαλλαγή από τις σωματικές, νοητικές και συναισθηματικές εντάσεις της καθημερινότητας και η επαναφορά αίσθησης ευεξίας και πληρότητας στην θέση των εντάσεων.

Το μυστικό λοιπόν της παγκόσμιας επιτυχίας του Tai Chi Chuan δεν είναι τίποτα περισσότερο από το ότι μας βοηθάει να νιώσουμε ευεξία και πληρότητα χωρίς τεχνητά εξωτερικά «βοηθήματα» (συμπληρώματα ή υποκατάστατα τροφών, διεγερτικά, ηρεμιστικά κ.ά.), αλλά με μόνο εργαλείο τον εαυτό μας, δηλαδή το σώμα, την ενέργεια και το νου μας. Αυτή η βιωματική επίγνωση πως υπάρχει ένας τόσο πρακτικός τρόπος να εξισορροπούμε την ενέργειά μας αλλάζει την αίσθηση που έχουμε για τις δυνατότητές μας και επαναπροσδιορίζει αυτόματα τους στόχους, τις προτεραιότητες ακόμα και τις αξίες μας! Μας βοηθάει να αφεθούμε με ακόμα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην τέχνη του Tai Chi, να αφεθούμε με ακόμα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην πραγματική σοφία και πρόνοια των νόμων της φύσης και του Θεού, να μείνουμε τέλος μόνοι με τον εαυτό μας άφοβα και για όσο καιρό χρειαστεί, καλλιεργώντας τον και γνωρίζοντάς τον καλύτερα, ώστε να ανακαλύψουμε ο καθένας μας τον μοναδικό και ιδιαίτερο δρόμο της ψυχής του. Γιατί μόνο ακολουθώντας τον δρόμο της ψυχής μας που είναι δοσμένος από ψηλά θα νοιώσουμε την αληθινή εκείνη ευτυχία που αναζητούμε.

Να πώς, ξεκινώντας από τις αργές κινήσεις του Tai Chi, φτάνουμε τελικά στο σημείο να νιώσουμε πιο ελεύθεροι και να πιστέψουμε ξανά στην πραγματοποίηση των στόχων και των ονείρων που ίσως κάποτε εγκαταλείψαμε.

Βιώστε κι εσείς το πώς μέσα από την σοφή άσκηση του Tai Chi Chuan αντλούμε πηγαία διάθεση για δημιουργία και αυθόρμητη αγάπη για να ασχοληθούμε ουσιαστικά με το περιβάλλον και τους συνανθρώπους μας πλησιάζοντας έτσι τελικά με τον πιο σφαιρικό, υγιή, ισορροπημένο και σίγουρο τρόπο και την δική μας προσωπική ολοκλήρωση.

Ιωάννης Σαμψωνίδης
aion
    aion
  Αιών Κέντρο Γιόγκα

Αιών Κέντρο Γιόγκα
"ΑΙΩΝ" Αγ.Λαύρας 21 • Ά. Πατήσια • τηλ. 2102234393 (Δευτ.-Παρ. 15.00-22.00)
email: aion.yoga@gmail.com

Αιών Κέντρο Γιόγκα
Αιών Κέντρο Γιόγκα

Αιών Κέντρο Γιόγκα