Αιών Κέντρο Γιόγκα Αιών Κέντρο Γιόγκα
Αιών Κέντρο Γιόγκα Yoga Pilates Πιλάτες Αθήνα Σχολή Σχολές Τάι Τσι Γυμναστήριο Αιών Κέντρο Γιόγκα ΑΙΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΟΓΚΑ

H έννοια της προσμονής στην πρακτική της γιόγκα

της Ιρένα Έντροβσκα

 

Η ζωή μας είναι γεμάτη από προσμονές. Έχουμε προσμονή από τον εαυτό μας, προσμένουμε πράγματα από τους κοντινούς μας ανθρώπους, από τους φίλους μας, τους συντρόφους μας, τους συνεργάτες μας. Όμως, και οι άλλοι προσμένουν πράγματα από μας - οι πιο κοντινοί μας άνθρωποι (η οικογένειά μας) προσμένουν κάτι συγκεκριμένο από μας, το ίδιο και οι φίλοι μας και οι συνεργάτες μας. Όταν όμως η προσμονή ξεπερνάει ένα συγκεκριμένο στάδιο, τότε μετατρέπεται σε πίεση και άγχος ως προς το εάν μπορούμε να ανταποκριθούμε σ'αυτό που οι άλλοι προσμένουν από μας όπως και εάν θα πραγματοποιηθούν οι δικές μας προσδοκίες. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση όταν η προσδοκία μετατρέπεται σε ψυχολογική πίεση και άγχος, αυτό έχει αρνητική επίδραση στη ψυχοσωματική μας κατάσταση. Προσμένουμε να ‘βραβευθούμε’ για κάποια θετική, καλή μας πράξη, προσμένουμε να 'μη τιμωρηθούμε' για κάποια αρνητική μας πράξη και κάποιες φορές προσμένουμε να μας τύχει κάτι ωραίο χωρίς να κάνουμε τίποτα ιδιαίτερο, να μας «πέσει από τον ουρανό».

Η προσμονή είναι μια φυσική διαδικασία και χαρακτηριστικό της ανθρώπινης ύπαρξης. Είναι μέρος του τρόπου πως σκεφτόμαστε και πράττουμε και δεν υπάρχει τίποτα κακό σ’αυτό. Η ουσία είναι περισσότερο στο εάν πρέπει εμείς να τρέφουμε και να μεγιστοποιούμε την προσμονή είτε σε θετική είτε σε αρνητική κατεύθυνση.

αιών

Η προσμονή αποτελεσμάτων στη γιόγκα αποτελεί το συνηθέστερο κίνητρο με το οποίο κάποιος ξεκινάει να εξασκείται. Κάποιος μπορεί να προσμένει μεγαλύτερη σωματική ευλυγισία, ή καλύτερη αυτοσυγκέντρωση όπως και καλύτερη νοητική λειτουργία, ή να αποκτήσει καλύτερη υγεία και να διατηρήσει τo σώμα του σε καλή φόρμα, ή για καλύτερη αυτογνωσία και μεγαλύτερη πνευματική ανάπτυξη. Τα αποτελέσματα της τακτικής εξάσκησης είναι άμεσα αισθητά και εμφανή, και ακριβώς αυτή η αμεσότητα αποτελεσμάτων αποτελεί την ισχυρότερη ώθηση για την συνέχεια της πρακτικής της. Αντίθετα στα άτομα που ξεκινάνε τη γιόγκα κυρίως από περιέργεια, η προσμονή παρουσιάζεται αργότερα μόλις αισθανθούν τα πρώτα αποτελέσματα από την εξάσκησή της. Και με αυτόν τον τρόπο η προσμονή γίνεται πάλι ώθηση για περαιτέρω πρακτική.

Όταν όμως η προσμονή συνδυάζεται με το αίσθημα της ανυπομονησίας και παίρνει κεντρική θέση στην εξάσκηση, τότε τα αποτελέσματα είναι αρνητικά, επειδή μ’αυτόν τον τρόπο καταπιέζει το δυναμικό του ασκούμενου. Επιπλέον, αφοπλίζει τον ασκούμενο επειδή όταν δε θα “πάρει” αυτό που περιμένει τη στιγμή που το θέλει, τότε είναι φυσικό να χάσει το κίνητρο και τη διάθεση για να συνεχίσει τη πρακτική. Όταν όμως ο ασκούμενος είναι απελευθερωμένος από το άγχος του αποτελέσματος που πρέπει να επιτευχθεί τη στιγμή που αυτός το θέλει, τότε ο νους του δεν είναι πλέον φορτωμένος, δεν υπάρχουν εμπόδια και τα αποτελέσματα έρχονται από μόνα τους και σχεδόν πάντα πολύ πιο γρήγορα απ'ό,τι ο ίδιος θα περίμενε.

Μία άλλη περίπτωση είναι αυτή στην οποία κάποιοι συνεχώς προσμένουν αποτελέσματα και πρόοδο ενώ στην πραγματικότητα δεν ασκούνται τακτικά. Συγχρόνως αναρωτιούνται γιατί δεν έχουν αποτελέσματα. Στην περίπτωση αυτή το πρόβλημα είναι ευνόητο και η λύση αυτονόητη. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν φάσεις όταν παρ’όλη την τακτική εξάσκηση έρχεται μια περίοδος αίσθησης στασιμότητας όπου ο ασκούμενος νιώθει ότι δεν έχει αποτελέσματα ή ακόμα ότι «χάνει» αυτό που έχει ήδη πετύχει. Είναι ένα κλασικό όσο και παραπλανητικό συναίσθημα που όλοι περνάνε, αλλά έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια. Περνώντας μέσα από μια τέτοια περίοδο αποκτάμε μεγαλύτερη αντοχή και υπομονή τα οποία είναι απαραίτητα στοιχεία στο δρόμο της ολοκλήρωσης. Και κυρίως είναι βασικό συστατικό κομμάτι της εξάσκησης.

Όταν εξασκούμαστε σοβαρά και συνειδητά η προσμονή γίνεται συνοδευτικό κομμάτι της πρακτικής αλλά όχι κεντρικό. Βρίσκουμε ολοκλήρωση στην ίδια την πρακτική και τότε βιώνουμε την ολοκλήρωση, την πραγμάτωση της προσμονής με ένα ήρεμο και φυσικό τρόπο. Η πραγμάτωση της προσμονής τότε μετατρέπεται σε επιβεβαίωση της εξάσκησης μας και μας δείχνει την περαιτέρω κατεύθυνση.

aion
    aion
  Αιών Κέντρο Γιόγκα

Αιών Κέντρο Γιόγκα
"ΑΙΩΝ" Αγ.Λαύρας 21 • Ά. Πατήσια • τηλ. 2102234393 (Δευτ.-Παρ. 15.00-22.00)
email: aion.yoga@gmail.com

Αιών Κέντρο Γιόγκα
Αιών Κέντρο Γιόγκα

Αιών Κέντρο Γιόγκα