Κώστας Ευαγγελάτος βιογραφικό σημείωμα
ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ - ART STUDIO “EST” - VILLA"ΡΟΔΟΠΗ"   -EΚΔΟΣΕΙΣ 

  Ο Κώστας Ευαγγελάτος γεννήθηκε τον Νοέμβρη του 1957 στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, όπου από μικρή ηλικία ασχολήθηκε συστηματικά με τη ζωγραφική και την ποίηση. Το 1973, 16 χρόνων, έγινε η πρώτη του έκθεση στο Δημαρχείο της πόλης του. Αρχικά παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου σε ελεύθερα εργαστήρια στην Αθήνα, ενώ σπούδασε και πήρε πτυχίο Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1981 μεταβαίνει πρώτη φορά στη Γαλλία. Στο Παρίσι συνδέθηκε με πρωτοποριακούς καλλιτέχνες και διανοουμένους, διαμόρφωσε την προσωπική «βιωματική» του έκφραση και θεμελίωσε τις αισθητικές του αρχές.

  Μετά τη στρατιωτική του θητεία σπουδάζει με υποτροφία εικαστικά και θεωρία της σύγχρονης τέχνης στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης (Παν/μιο The New School for Social Research), στις τάξεις του Allen David και της Pearl Ehrlich, ενώ εκθέτει τις Σωματογραφίες και τις Εννοιολογικές συνθέσεις του. Εργάζεται επίσης στο ατελιέ του μέτρ της συντήρησης φωτογραφιών Jose Orraca. Στη Νέα Υόρκη, στο Ρότζεστερ και την Βοστώνη συνεργάστηκε με κορυφαίες προσωπικότητες της τέχνης και δημιούργησε τολμηρές performance με διεθνή απήχηση.

  Το 1986 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής της γνωστής γκαλερί DADA στην Αθήνα. Το 1990 ίδρυσε την ομάδα σύγχρονης τέχνης ARΤ STUDIO EST. Παράλληλα με τη ζωγραφική έχει ασχοληθεί με γλυπτικές κατασκευές, επιζωγράφιση γεωμετρικών αντικειμένων, ψηφιακές εικόνες και εικαστικά περιβάλλοντα.

  Το 2000 γυρίστηκε από τον σκηνοθέτη Γιαν Ράσελ η ταινία «Κώστας Ευαγγελάτος - ο Έλληνας Νάρκισσος», για το Αγγλικό CHANNEL 4. Επίσης το βίντεο-φίλμ «costasest» της Αγγέλα Μυλωνάκη, που προβλήθηκε το 2007 στον Ιανό στην Αθήνα.
  Έχει παρουσιάσει θεματικές σειρές έργων του σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, Νέα Υόρκη, Αρέτσο, Αβινιόν, Σαντιγί, Παρίσι, Γλασκόβη (Winterschool), Άμστερνταμ, Λευκωσία, σε πολλές Ελληνικές πόλεις και νησιά. Εχει λάβει μέρος σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς συναντήσεις στην Βαρκελώνη, Βαρσοβία, Σβέτσιγκεν, Σέρατζ, Αμιένη, Γκέτενμποργκ (European Echoes), Σαντιάγκο, Μπουένος- Άιρες, Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Ρώμη, Μπολόνια, Μόσχα, Περούτζια κ.ά. Έχουν εκδοθεί βιβλία και λευκώματα με αισθητικά δοκίμια, ποιήματά του σε εννέα συλλογές (1975-2015), λιθογραφικά έργα (bodygraphics), gallery DADA, Αθήνα 1988, BOA Editions, New York 1990.

  Διατύπωσε τις θεωρητικές του απόψεις με διαλέξεις και άρθρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (RAMSHORN, Drama Centre, Γλασκώβη 1994) κ.α. Το 2003 και το 2007 συνεργάστηκε εικαστικά με την Όπερα Δωματίου Αθηνών σε όπερες του Μενότι και του Περγκολέζι. Το 2008 η Βιβλιοθήκη του Παν/μιου YALE αγόρασε γιά το αρχείο της την πολύχρονη αλληλογραφία του με τον καθηγητή λογοτεχνίας στο State University of N.Y και εκδότη Alfred Poulin. jr.

  Είναι μέλος επιστημονικών, ιστορικών, καλλιτεχνικών, εκπαιδευτικών και λογοτεχνικών οργανισμών και από το 1991 τακτικό μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Επίσης είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και της Εθνικής Εταιρίας των Ελλήνων Λογοτεχνών.

  Το 1997 εκδόθηκε η «Ιδεογραφική Σμίλη», με θεωρητικά και κριτικά κείμενά του περί τέχνης. Στη «Ροπή της Μνήμης» δημοσιεύονται ποιήματα που έγραψε από το 1996 έως τις αρχές του 1999. Το 2002 κυκλοφόρησε η συγκεντρωτική έκδοση του ποιητικού του έργου με τίτλο «Αλέα Προσομοίων», ενώ το 2003 εκδόθηκαν ποιήματα του στην αγγλική γλώσσα, «In the Small Mirror». To 2004 κυκλοφόρησε στο Παρίσι, σε λιθογραφική έκδοση το ποίημα του «La Chambre». Η συλλογή «Η Ελεγεία των Εκβατάνων» περιλαμβάνει ποιήματα από το 2002 έως το 2006. Στην «Εγκάρσια Πτήση» δημοσιεύονται ποιήματα από το 2006 έως το 2010. Το 2011 εκδόθηκε στη γαλλική γλώσσα η συλλογή ποιημάτων του «Chemins enchevêtrés». Παράλληλα έχουν κυκλοφορήσει με έργα του εκδόσεις τέχνης, και εικαστικά Ημερολόγια (2008-2015), καθώς και συλλογικές επιστημονικές και λογοτεχνικές εκδόσεις με άρθρα του περί εικαστικών θεμάτων.

  Στην ανεξάρτητη πορεία του έχει τιμηθεί με βραβεία, εύφημες μνείες και επαίνους από πολιτιστικούς φορείς. Αναφορές και κριτικές ιστορικών της τέχνης , όπως του Ακαδημαϊκού Χρύσανθου Χρήστου, του καθηγητή Στέλιου Λυδάκη, υπάρχουν σε λεξικά και πραγματείες περί νεοελληνικής τέχνης . Το 2001 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Η αισθητική ενατένιση του Κώστα Ευαγγελάτου», με κείμενο του ιστορικού τέχνης Λεόντιου Πετμεζά και πρόλογο της συγγραφέως Ιωάννας Καρατζαφέρη. Το 2005 εκδόθηκε το λεύκωμα «Εξεικονίσεις», με κείμενο του ιστορικού και κριτικού τέχνης Νίκου Μοσχονά. Το 2010-11 εκδόθηκε το βιβλίο-λεύκωμα «ART-EST».

  Έργα του ανήκουν στη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, στo Mουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, στην «ΤΕΧΝΗ» - Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία, στην Πινακοθήκη της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης, στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος (κληροδότημα Κίμων Φράϊερ) και ACG ART Collection, στο Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη, στο ΓΕΝ, στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, Λευκωσία, στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, στην Εραλδική και Γενεαλογική Εταιρεία Ελλάδος, στο Κέντρο Δικανικών Μελετών (συλλογή Κώστα Ε. Μπέη), στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιθάκης, στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, στην Πινακοθήκη Δήμου Κερκυραίων, στο Ιόνιο Παν/μιο, στο Θέατρο «Κέφαλος», στο Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, Αργοστόλι, στο Μουσείο Σέρατζ, Πολωνία, στην Ελληνική Πρεσβεία στη Γαλλία, στο Ελληνικό Προξενείο , στο Προξενείο της Κύπρου, στη Fondation Hellenique, Cite International, στο LE CENTRE DE SEVRES και στο Κολλέγιο Ζακ Καρτιέ, Παρίσι, στο Fordham University, Νέα Υόρκη κ.ά.

  Το 2000 ίδρυσε στο Αργοστόλι την Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa ΡΟΔΟΠΗ, όπου τους θερινούς μήνες παρουσιάζει εκθέσεις και δρώμενα. Το 2011 το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Δημοσίων Σχέσεων, ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Αργοστόλι, ονόμασε αίθουσα διδασκαλίας «Αίθουσα Κώστα Ευαγγελάτου», με έργα δωρεάς του.

 • ΕΚΔΟΣΕΙΣ  (1975-2017)

  · Ποιήματα 1973-’75. 1η έκδοση. Αθήνα: Επτάλοφος, 1975.
  · 2η έκδοση με προσθήκη νέων ποιημάτων. Αθήνα, 1976.
  · Γραφήματα 1977. Αθήνα, 1978.
  · Η τολμηρή επίλυση. «Τονικό συμφωνικό ποίημα σε Οοοο μείζωνα», Α΄ γραφή. Αθήνα, 1977.
  ·Το δωμάτιο (έκδοση τέχνης, σχέδια: D. Yeros, photo: Ρωμύλος Παρίσης). Αθήνα, 1980.
  · Μυθογράφημα. Αθήνα, 1983.
  · Η τετραλογία της υγρασίας. Αθήνα: Χάος και κουλτούρα, 1993.
  · Η οθόνη των ονομάτων. Αθήνα: Απόπειρα, 1996.
  · Η ροπή της μνήμης. Αθήνα: Απόπειρα, 1999.
  · Αλέα προσομοίων (συγκεντρωτική έκδοση του ποιητικού του έργου). Αθήνα: Απόπειρα, 2002.
  · In the small mirror. (forward by Matthew Jennett). Athens: Apopeira, 2003.
  · Η ελεγεία των Εκβατάνων. Αθήνα: Απόπειρα, 2006.
  · Εγκάρσια Πτήση. (επιλογικό κείμενο δρ. Ηλίας Τουμασάτος). Αθήνα: Απόπειρα, 2011.
  · Chemins enchevêtrés, Athènes-Paris: Sylloges, 2011, 2012.
  · Πολύσμιγος Αίνος. Αθήνα: Συλλογές, 2014. 
  · Offrandes Seculaires, Athènes-Paris: Sylloges, 2015. 

  · Louis d' Est, Αργοστόλι: Αιγιαλός, 2016.
  · Ερμητικές Λαμπίδες, Αθήνα: Άπαρσις, 2017.

  Δοκίμια:
  · Ιδεογραφική σμίλη. Αθήνα: Συλλογές, 1997.

  Λευκώματα:
  · Προσωπογραφίες και συνθέσεις, 17ος- 20ός αιώνας. Συλλογή Κοργιαλενείου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου. Κείμενο και αισθητική επιμέλεια έκδοσης: Κώστας Ευαγγελάτος. Επιστημονική επιμέλεια: Γεώργιος Ν. Μοσχόπουλος. Αργοστόλι: Κοργιαλένειο Ίδρυμα, 2004.
  · Εξεικονίσεις. Κείμενο: Νίκος Μοσχονάς. Αθήνα: Περίπλους, 2005.
  · SCRIPTORIUM. Κείμενο: Χρύσανθος Α. Χρήστου. Αθήνα: Έκδοση  Π.Ο.Δ.Α.- του Δήμου Αθηναίων, 2010.
  · ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ / COSTAS EVANGELATOS ART-EST, Θεσσαλονίκη: ΑrtLine and Gennesis, 2010.

  Κριτικές εκδόσεις για το έργο του:
  · Η αισθητική ενατένιση του Κώστα Ευαγγελάτου. Δοκίμιο εικαστικού ήθους. Κείμενο: Λεόντιος Πετμεζάς. Πρόλογος: Ιωάννα Καρατζαφέρη. Αθήνα: Συλλογές, 2001.
  · Κριτικές προσεγγίσεις στην ποιητική «Αλέα» του Κώστα Ευαγγελάτου. Συλλογικό, Αθήνα: Συλλογές, 2003.
  · Κριτικές προσεγγίσεις στην ποιητική «Ελεγεία» του Κώστα Ευαγγελάτου. Συλλογικό, Αθήνα: Συλλογές, 2008.

  Θεωρητικά κείμενα περί τέχνης του Κώστα Ευαγγελάτου σε συλλογικές εκδόσεις:
  · Πολιτισμός, Επικοινωνία, Παγκοσμιοποίηση. Επιστημονική επιμέλεια: Κώστας Αντ. Πετράκης, Εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ Α.Ε- Economia PUBLISHING, 2011.
  · Κριτική της Τέχνης. Κριτική της Κοινωνίας. Επιμέλεια: Βασίλης Φιοραβάντες. Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Νησίδες, 2011.
  · Προς τη ΝΕΑ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ. Κριτική της Τέχνης, Κριτική της Παγκοσμιοποίησης. Επιστημονική επιμέλεια: Βασίλης Φιοραβάντες. Αθήνα: Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ, 2012.
  · Νέα Ανθρωπολογία και Μοντέρνα Τέχνη. Επιστημονική επιμέλεια: Βασίλης Φιοραβάντες. Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις ΖΗΤΗ, 2014.  [βλέπε Aρχεία της Ελληνικής Βιβλιογραφίας,Τόμος I, εκδόσεις Μέτρον, 2011]
 •  

  ONLINE VIDEOS (CLICK TO SEE LIST)

   

 

COSTAS EVANGELATOS: Athens, Greece
tel/fax: 210-7294259 - mob: 6944621286
Pratinou 87, 116-34 Athens, Greece