Γιόγκα [Φωτεινή Δημητρίου]

Η Γιόγκα ως ένα ολιστικό σύστημα υγείας

της Φωτεινής Δημητρίου

Στην σύγχρονη κοινωνία πολλοί άνθρωποι επιλέγουν τη Γιόγκα ως μια μορφή ευεξίας σε φυσικό, συναισθηματικό και νοητικό σώμα.
Πολλοί στρέφονται προς τη Γιόγκα για ανακούφιση από το άγχος, απελευθέρωση από πόνους του φυσικού σώματος λόγω συγκεκριμένων παθήσεων ή για νοητική συγκέντρωση,  καθώς οι ευθύνες του σύγχρονου τρόπου ζωής είναι αρκετές και χρειάζεται νοητική διαύγεια για τη διαχείρισή τους.
Η αλήθεια είναι ότι σε όλα αυτά τα ζητήματα και ακόμη περισσότερα βρίσκουν λύσεις στη Γιόγκα.
Υπάρχει επίσης  μια κατηγορία ανθρώπων η οποία πιστεύει ότι δεν μπορεί να κάνει Γιόγκα γιατί δεν έχει ευλυγισία σωματική, όποτε την απορρίπτουν. Φυσικά αυτό είναι ένας μύθος, με την πρακτική όλα έρχονται. Εξάλλου η Γιόγκα δεν είναι ένα σύστημα ανταγωνισμού για το ποιος κάνει καλύτερα τις στάσεις. Αντίθετα είναι ένα σύστημα ενότητας, αγάπης και κατανόησης, καταρχήν προς στον εαυτό μας και μετέπειτα προς τους συνανθρώπους μας.
Ο χαρακτηρισμός της Γιόγκα ως γυμναστική δε συνάδει με την αληθινή έννοια της Γιόγκα, καθώς η πρακτική της δεν αναφέρεται μόνο στο φυσικό σώμα. Πολλές φορές συναντάμε την έννοια του ολιστικού συστήματος γιατί με αυτό τον όρο συμπεριλαμβάνονται και οι υπόλοιπες λειτουργίες του ανθρώπου.
Είναι ένα γνωσιακό εργαλείο με το οποίο διερευνούμε τις πτυχές του εαυτού μας. Μέσα από την παρατήρηση μπορούμε να επιτύχουμε διάκριση για τα διάφορα θέματα της ζωής μας. Να κατανοήσουμε αν προέρχονται από εγωιστικές επιθυμίες ή «επιθυμίες»της ανώτερης πτυχής του εαυτού μας. Η εσωτερική ανάταση από την απελευθέρωση των εγωιστικών επιθυμιών και την κατανόηση του εαυτού μας, ανοίγει νέους λυτρωτικούς δρόμους. Πόσο ο εγωισμός της προσωπικότητας καθορίζει την ζωή μας; Η λήψη των αποφάσεων σε ποια περιοχή ανήκουν;
Το άνοιγμα της καρδιάς που συχνά ακούμε δεν ταυτίζεται με την εγωιστική αυτή άποψη του εαυτού μας. Αποδεχόμαστε αυτή την πλευρά της προσωπικότητας, για να προχωρήσουμε στη λύση των εσωτερικών διαμαχών. Η λύση βρίσκεται πάντοτε μέσα μας, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή να αναδυθεί ώστε να έρθει η ισορροπία στη ζωή μας. Όμως θέλουμε την ισορροπία ή είμαστε προσκολλημένοι στην εσωτερική διαμάχη και στο γολγοθά της ζωής μας; Είναι ένα ερώτημα το οποίο μόνο εμείς μπορούμε να απαντήσουμε με ειλικρίνεια.
Εκεί όπου η προσωπικότητα ηρεμεί, αναδύεται το φως της ανώτερης πτυχής του εαυτού μας καλώντας μας να αναλάβουμε δράση σε διαφορά πεδία ζωής. Εδώ πάλι μπορούμε να λάβουμε την απόφαση για την λήψη της ευθύνης ή για τη σιωπή και την επιστροφή στον γολγοθά της προσωπικότητας που έχουμε συνηθίσει.
Λύτρωση ή πάλη; Εμείς αποφασίζουμε μέσω της ελεύθερης βούλησης. Διαθέτουμε τον εαυτό μας εκεί όπου ο γολγοθάς γνωρίζουμε ότι βασιλεύει ή εκεί όπου η ανώτερη πτυχή του εαυτού μας μας καλεί σε έναν ανώτερο στόχο, τον οποίο καλούμαστε να βγάλουμε εις πέρας;
Η Γιόγκα έρχεται να απαντήσει σε ερωτήματα που μας απασχολούν, ρίχνει το φως στα σκοτάδια μας, όχι για να μας φοβίσει αλλά για να τα αποδεχτούμε, να συμφιλιωθούμε με την ατέλεια μας και να επιλέξουμε τελικά το φωτεινό μονοπάτι μας.
Κάθε εμπειρία έρχεται για να μας δυναμώσει, να γνωρίσουμε ότι η δύναμη μέσα μας είναι απεριόριστη. Έχουμε όλο τον εξοπλισμό για να βγάλουμε εις πέρας τις δυσκολότερες δοκιμασίες, ώστε να μπορούμε να εμπιστευτούμε τον εαυτό μας.

Γιόγκα ένα Επιστημονικό σύστημα

της Φωτεινής Δημητρίου

Η γιόγκα είναι επιστήμη, και όχι ένα αόριστο αίσθημα ή φαντασία. Ενώ είναι αλήθεια πως η δύση είναι εξοικειωμένη με την πρακτική της γιόγκα για σχετικά μικρό διάστημα, η γιόγκα δεν είναι μια νέα πειθαρχία και έχει μελετηθεί και εξασκηθεί σε πάρα πολλές χώρες κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα.
Είναι μια εφαρμοσμένη επιστήμη, μια συστηματοποιημένη συλλογή νόμων για να φέρει ένα αποτέλεσμα.
Καθώς κάποιος μεγαλώνει, μαθαίνει παρατηρώντας τον κόσμο γύρω και μέσα του, πόσο τεράστια είναι η νοημοσύνη του ανθρώπου. Όταν συνεργάζεται με τη φύση, ίσως να επισπεύσει τις << φυσικές >> διαδικασίες. Ο τρόπος της γιόγκα δεν συνδυάζει μόνο το αίσθημα του ”σύμπαντος” αλλά επίσης δουλεύει βαθύτερα για την ενότητα του σύμπαντος με τον άνθρωπο. Αυτή η διαφορά, και πρακτικά είναι αληθινή, μεταξύ της ”λογικής” και της ”φυσικής” ανάπτυξης, γιατί η ανθρώπινη νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει τους φυσικούς νόμους.
Όταν έχουμε να κάνουμε με τη γιόγκα, είμαστε στο ίδιο τμήμα εφαρμοσμένης επιστήμης όπως, θα μπορούσαμε να πούμε, είναι και ένας αγρότης ή κηπουρός, όταν εφαρμόζει τους φυσικούς νόμους στην αναπαραγωγή. Ο αγρότης ή ο κηπουρός δεν μπορεί να υπερβεί τους νόμους της φύσης αλλά συνεργάζεται με αυτή. Η φύση εξελίσσεται γύρω μας, παρόλα αυτά, ο άνθρωπος κάνει σε λίγα χρόνια αυτό που θα έκανε η φύση, ίσως σε << εκατοντάδες ή χιλιάδες >>  χρόνια. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, όταν η ανθρώπινη νοημοσύνη διαλέγει τους νόμους που την βοηθούν και εξουδετερώνει τους νόμους που έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στο στόχο του αγρότη. Ο αγρότης φέρνει τη νοημοσύνη για να χρησιμοποιήσει τις θεϊκές δυνάμεις της φύσης.
Η γιόγκα είναι κάτι που μπορεί να προσφέρει πραγματική αλλαγή στη ζωή κάποιου, το έχουμε δει αυτό πολλές φορές, από την φυσική πρακτική της γιόγκα έως τις φιλοσοφικές συνέπειες. Μέσω της γνώσης της επιστήμης της γιόγκα, όλα τα οποία συνδυάζει σε μια μεγαλύτερη, πλήρη πειθαρχία, είναι ωφέλιμη για την ανθρωπότητα.

Γιόγκα και αναπνοή

της Φωτεινής Δημητρίου

Η πρακτική της γιόγκα και ο τρόπος που αναπνέεις συνδέονται. Δεν θα βιώσεις πλήρως τα οφέλη της γιόγκα εάν δεν μάθεις πρώτα να αναπνέεις σωστά. Διαφορετικά είδη γιόγκα, απαιτούν διαφορετικές τεχνικές αναπνοής, οπότε είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος, σωστός τρόπος αναπνοής στη γιόγκα. Εάν, στην πρακτική σου, αυτό το οποίο επιδιώκεις είναι η χαλάρωση τότε η αναπνοή σου θα πρέπει να αντανακλά σε αυτό. Αυτό σημαίνει  βαθιές αναπνοές οι οποίες σου μειώνουν το ρυθμό που χτυπά η καρδιά σου και σου επιτρέπουν να χαλαρώσεις πλήρως στη στάση σου. Εδώ είναι μερικές συμβουλές:

  •  Όταν εισπνέεις, τότε το στομάχι σου φουσκώνει λίγο, γιατί το διάφραγμα γεμίζει με αέρα. Όταν εκπνέεις, τότε το στομάχι γίνεται πάλι όπως ήταν αρχικά, γιατί το διάφραγμα αδειάζει τον αέρα. Όταν αναπνέεις βεβαιώσου ότι το στομάχι σου κινείται και ότι δεν περιορίζεις αυτή την κίνηση με κάποιο τρόπο.
  • Είναι σημαντικό να χαλαρώνεις όλους τους μυς του προσώπου, στήθους, ώμους, αυχένα ακόμα και του σαγονιού σου, με σκοπό να επωφεληθείς από μια χαλαρωτική αναπνοή στη γιόγκα. Ένας τρόπος για να το πετύχεις αυτό, είναι να σφίξεις το επιθυμητό σημείο του σώματος και μετά να το χαλαρώσεις εντελώς. Ίσως να μην συνειδητοποιήσεις ότι οι μυς σου είναι μπλοκαρισμένοι, μέχρι τη στιγμή που θα τους σφίξεις. Δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες από τον δάσκαλο/α κατά τη διάρκεια της χαλάρωσης.
  • Να παίρνεις εύκολες αναπνοές κατά τη διάρκεια της γιόγκα. Συνήθως δίδεται η νικηφόρος αναπνοή. Παρατήρησε την αναπνοή σου και χαλάρωσε στο δικό σου φυσικό ρυθμό. Ο δάσκαλος/α θα σε καθοδηγήσει για την σύνδεση της αναπνοής με την στάση της γιόγκα, επίσης θα σου αναφέρει συγκεκριμένες αναπνευστικές τεχνικές.

περισσότερα: