200hr Yoga Teacher Training Course / Αθήνα

4 Φεβρουαρίου – 9 Ιουλίου 2023

Γίνε Δάσκαλος Γιόγκα (και όχι μόνο)

με διεθνή πιστοποίηση από τον οργανισμό
Yoga Alliance USA και Yoga Alliance Professionals UK.
Δεν χρειάζεται προηγούμενη κατάρτιση, επίσης μπορεί κάποιος να θέλει απλά να εντρυφήσει στη γνώση και στο υπέροχο σύστημα της γιόγκα

Προλάβετε μέχρι το καλοκαίρι να πάρετε δίπλωμα yoga,
με νέα τιμή προσφοράς!
πληροφορίες : ‘ΑΙΩΝ’ 210 2234393

Αποκτήστε Παγκόσμια Αναγνώριση
Η εκπαίδευση που λαμβάνετε στο Mesa Rim είναι πιστοποιημένη από τη Yoga Alliance.

Η μοναδική σχολή με διεθνή παρουσία!
Τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα διδάσκονται σε Ελλάδα, Βέλγιο και Ινδία.

Πρακτική:

Πρακτική διδασκαλίας ως κύριος εκπαιδευτής
Παρατήρηση άλλων διδασκόντων

Με τη λήξη του εκπαιδευτικού οι συμμετέχοντες θα έχουν μάθει:
Να σχεδιάζουν ένα μάθημα γιόγκα αρχαρίων
⊗    Να σχεδιάζουν ένα μάθημα γιόγκα μέσων
⊗    Να σχεδιάζουν ένα μάθημα γιόγκα για προχωρημένους
⊗    Να σχεδιάζουν ένα σεμινάριο γιόγκα
⊗    Διορθώσεις σε κάθε asana βάσει των αρχών της ευθυγράμμισης
⊗    Ενδείξεις και αντενδείξεις σε κάθε asana
⊗    Παραμύθια – Μύθοι ως διδακτικό εργαλείο μέσα σε ένα μάθημα γιόγκα
⊗    Γιόγκα σε ζεύγη – Partner Yoga & Σχεδιασμός μαθήματος
⊗    Τεχνικές αναπνοών – Pranayama
⊗    Mudras
⊗    Bandha
⊗    Διαλογισμός
⊗    Ανατομία και φυσιολογία
⊗    Φιλοσοφία Yoga, τρόπος ζωής και ηθική για δασκάλους Yoga
⊗    Εστίαση σε όλες τις αρθρώσεις (ανακούφιση σε διαφορετικών ειδών παθήσεων)
⊗   Γιόγκα business
⊗   Αυτογνωσία

Ημερομηνίες:
 Φεβρουάριος 04-05 
 Μάρτιος 04-05 & 25-26
 Απρίλιος 29-30
 Μάιος 27-28
 Μάιος 20-21 / 2023
 Ιούνιος 17-18 & 24-25
 Ιούλιος 08-09 & 15-16

Τα μαθήματα θα διεξάγονται:
Σάββατο απόγευμα 17:00-21:00 και
Κυριακή 09:30-17:30

Χώρος διεξαγωγής:

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα
διεξάγονται Αγίων Αναργύρων 16, Ψυρρή
(5΄ από το σταθμό Μοναστηράκι ή Θησείο).
πληροφορίες : 210 2234393

Φωτεινή Δημητρίου 
Ιδρύτρια του  Yoga Family Violet Alignment – Συγγραφέας

Γεννήθηκα στην Αθήνα, πολύ νωρίς ανακάλυψα την μεγάλη μου αγάπη για τη Γιόγκα. Αρχικά σπούδασα  200hr Ηatha yoga  teacher training (Χείρων ο Κένταυρος) – (2007- 2008), στη συνέχεια Anusara yoga 100hr καθώς και 300hr Yoga teacher training, Vedansha, Rishikesh, India. Συμμετείχα σε πολλά σεμινάρια από διάφορες σχολές γιόγκα με σκοπό να αποκτήσω μια πιο συνολική βιωματική εικόνα.  
Η αγάπη μου για τα παιδιά με ώθησε στις σπουδές 300hr Diploma- Yogakids International U.S.A. και 320hr Rainbow Family and Community Yoga Teacher Training – Tuscan, Italy. (Γιόγκα για παιδιά, για τη σύλληψη, εγκυμοσύνη, μετά την εγκυμοσύνη, βρεφική γιόγκα, γιόγκα για έφηβους, για την οικογένεια, για τον κύκλο της γυναίκας, θεραπευτική, για ηλικιωμένους, partner yoga). Έκτοτε διδάσκω γιόγκα σε ενήλικες και παιδιά, σε σχολεία, κέντρα γιόγκα και εναλλακτικά κέντρα.
Το 2014  ίδρυσα το σύστημα Yoga Family Violet Alignment όπου και εκπαιδεύω δασκάλους Γιόγκα 200hr και 95h r(Yoga kids) με πιστοποιήσεις από την Yoga Alliance (U.S.A.) καθώς και την Yoga Alliance Professionals (U.K.) στην Ελλάδα, Βέλγιο και Ινδία.
To 2015 εκδόθηκε η πρώτη συλλογή παραμυθιών «Γιόγκα Παραμύθια» από την Ακαδημία Ποίησης και παραμυθιού και το 2021 από την OnTime books στην αγγλική γλώσσα.
Το 2020 ξεκίνησα τις σπουδές μου στο coaching, αρχικά στο Case Western Reserve University με δύο certificates το πρώτο Coaching Learning, Leadership and Change και το δεύτερο Inspiring Leadership through Emotional Intelligence. Μετέπειτα συνέχισα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με certificate στο life coaching.

 

Η Γιόγκα ως ένα ολιστικό σύστημα υγείας

Στην σύγχρονη κοινωνία πολλοί άνθρωποι επιλέγουν τη Γιόγκα ως μια μορφή ευεξίας σε φυσικό, συναισθηματικό και νοητικό σώμα.
Πολλοί στρέφονται προς τη Γιόγκα για ανακούφιση από το άγχος, απελευθέρωση από πόνους του φυσικού σώματος λόγω συγκεκριμένων παθήσεων ή για νοητική συγκέντρωση,  καθώς οι ευθύνες του σύγχρονου τρόπου ζωής είναι αρκετές και χρειάζεται νοητική διαύγεια για τη διαχείρισή τους.
Η αλήθεια είναι ότι σε όλα αυτά τα ζητήματα και ακόμη περισσότερα βρίσκουν λύσεις στη Γιόγκα.
Υπάρχει επίσης  μια κατηγορία ανθρώπων η οποία πιστεύει ότι δεν μπορεί να κάνει Γιόγκα γιατί δεν έχει ευλυγισία σωματική, όποτε την απορρίπτουν. Φυσικά αυτό είναι ένας μύθος, με την πρακτική όλα έρχονται. Εξάλλου η Γιόγκα δεν είναι ένα σύστημα ανταγωνισμού για το ποιος κάνει καλύτερα τις στάσεις. Αντίθετα είναι ένα σύστημα ενότητας, αγάπης και κατανόησης, καταρχήν προς στον εαυτό μας και μετέπειτα προς τους συνανθρώπους μας.
Ο χαρακτηρισμός της Γιόγκα ως γυμναστική δε συνάδει με την αληθινή έννοια της Γιόγκα, καθώς η πρακτική της δεν αναφέρεται μόνο στο φυσικό σώμα. Πολλές φορές συναντάμε την έννοια του ολιστικού συστήματος γιατί με αυτό τον όρο συμπεριλαμβάνονται και οι υπόλοιπες λειτουργίες του ανθρώπου.
Είναι ένα γνωσιακό εργαλείο με το οποίο διερευνούμε τις πτυχές του εαυτού μας. Μέσα από την παρατήρηση μπορούμε να επιτύχουμε διάκριση για τα διάφορα θέματα της ζωής μας. Να κατανοήσουμε αν προέρχονται από εγωιστικές επιθυμίες ή «επιθυμίες»της ανώτερης πτυχής του εαυτού μας. Η εσωτερική ανάταση από την απελευθέρωση των εγωιστικών επιθυμιών και την κατανόηση του εαυτού μας, ανοίγει νέους λυτρωτικούς δρόμους. Πόσο ο εγωισμός της προσωπικότητας καθορίζει την ζωή μας; Η λήψη των αποφάσεων σε ποια περιοχή ανήκουν;
Το άνοιγμα της καρδιάς που συχνά ακούμε δεν ταυτίζεται με την εγωιστική αυτή άποψη του εαυτού μας. Αποδεχόμαστε αυτή την πλευρά της προσωπικότητας, για να προχωρήσουμε στη λύση των εσωτερικών διαμαχών. Η λύση βρίσκεται πάντοτε μέσα μας, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή να αναδυθεί ώστε να έρθει η ισορροπία στη ζωή μας. Όμως θέλουμε την ισορροπία ή είμαστε προσκολλημένοι στην εσωτερική διαμάχη και στο γολγοθά της ζωής μας; Είναι ένα ερώτημα το οποίο μόνο εμείς μπορούμε να απαντήσουμε με ειλικρίνεια.
Εκεί όπου η προσωπικότητα ηρεμεί, αναδύεται το φως της ανώτερης πτυχής του εαυτού μας καλώντας μας να αναλάβουμε δράση σε διαφορά πεδία ζωής. Εδώ πάλι μπορούμε να λάβουμε την απόφαση για την λήψη της ευθύνης ή για τη σιωπή και την επιστροφή στον γολγοθά της προσωπικότητας που έχουμε συνηθίσει.
Λύτρωση ή πάλη; Εμείς αποφασίζουμε μέσω της ελεύθερης βούλησης. Διαθέτουμε τον εαυτό μας εκεί όπου ο γολγοθάς γνωρίζουμε ότι βασιλεύει ή εκεί όπου η ανώτερη πτυχή του εαυτού μας μας καλεί σε έναν ανώτερο στόχο, τον οποίο καλούμαστε να βγάλουμε εις πέρας;
Η Γιόγκα έρχεται να απαντήσει σε ερωτήματα που μας απασχολούν, ρίχνει το φως στα σκοτάδια μας, όχι για να μας φοβίσει αλλά για να τα αποδεχτούμε, να συμφιλιωθούμε με την ατέλεια μας και να επιλέξουμε τελικά το φωτεινό μονοπάτι μας.
Κάθε εμπειρία έρχεται για να μας δυναμώσει, να γνωρίσουμε ότι η δύναμη μέσα μας είναι απεριόριστη. Έχουμε όλο τον εξοπλισμό για να βγάλουμε εις πέρας τις δυσκολότερες δοκιμασίες, ώστε να μπορούμε να εμπιστευτούμε τον εαυτό μας.

Γιόγκα ένα Επιστημονικό σύστημα

Η γιόγκα είναι επιστήμη, και όχι ένα αόριστο αίσθημα ή φαντασία. Ενώ είναι αλήθεια πως η δύση είναι εξοικειωμένη με την πρακτική της γιόγκα για σχετικά μικρό διάστημα, η γιόγκα δεν είναι μια νέα πειθαρχία και έχει μελετηθεί και εξασκηθεί σε πάρα πολλές χώρες κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα.
Είναι μια εφαρμοσμένη επιστήμη, μια συστηματοποιημένη συλλογή νόμων για να φέρει ένα αποτέλεσμα.
Καθώς κάποιος μεγαλώνει, μαθαίνει παρατηρώντας τον κόσμο γύρω και μέσα του, πόσο τεράστια είναι η νοημοσύνη του ανθρώπου. Όταν συνεργάζεται με τη φύση, ίσως να επισπεύσει τις << φυσικές >> διαδικασίες. Ο τρόπος της γιόγκα δεν συνδυάζει μόνο το αίσθημα του ”σύμπαντος” αλλά επίσης δουλεύει βαθύτερα για την ενότητα του σύμπαντος με τον άνθρωπο. Αυτή η διαφορά, και πρακτικά είναι αληθινή, μεταξύ της ”λογικής” και της ”φυσικής” ανάπτυξης, γιατί η ανθρώπινη νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει τους φυσικούς νόμους.
Όταν έχουμε να κάνουμε με τη γιόγκα, είμαστε στο ίδιο τμήμα εφαρμοσμένης επιστήμης όπως, θα μπορούσαμε να πούμε, είναι και ένας αγρότης ή κηπουρός, όταν εφαρμόζει τους φυσικούς νόμους στην αναπαραγωγή. Ο αγρότης ή ο κηπουρός δεν μπορεί να υπερβεί τους νόμους της φύσης αλλά συνεργάζεται με αυτή. Η φύση εξελίσσεται γύρω μας, παρόλα αυτά, ο άνθρωπος κάνει σε λίγα χρόνια αυτό που θα έκανε η φύση, ίσως σε << εκατοντάδες ή χιλιάδες >>  χρόνια. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, όταν η ανθρώπινη νοημοσύνη διαλέγει τους νόμους που την βοηθούν και εξουδετερώνει τους νόμους που έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στο στόχο του αγρότη. Ο αγρότης φέρνει τη νοημοσύνη για να χρησιμοποιήσει τις θεϊκές δυνάμεις της φύσης.
Η γιόγκα είναι κάτι που μπορεί να προσφέρει πραγματική αλλαγή στη ζωή κάποιου, το έχουμε δει αυτό πολλές φορές, από την φυσική πρακτική της γιόγκα έως τις φιλοσοφικές συνέπειες. Μέσω της γνώσης της επιστήμης της γιόγκα, όλα τα οποία συνδυάζει σε μια μεγαλύτερη, πλήρη πειθαρχία, είναι ωφέλιμη για την ανθρωπότητα.

Γιόγκα και αναπνοή

Η πρακτική της γιόγκα και ο τρόπος που αναπνέεις συνδέονται. Δεν θα βιώσεις πλήρως τα οφέλη της γιόγκα εάν δεν μάθεις πρώτα να αναπνέεις σωστά. Διαφορετικά είδη γιόγκα, απαιτούν διαφορετικές τεχνικές αναπνοής, οπότε είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος, σωστός τρόπος αναπνοής στη γιόγκα. Εάν, στην πρακτική σου, αυτό το οποίο επιδιώκεις είναι η χαλάρωση τότε η αναπνοή σου θα πρέπει να αντανακλά σε αυτό. Αυτό σημαίνει  βαθιές αναπνοές οι οποίες σου μειώνουν το ρυθμό που χτυπά η καρδιά σου και σου επιτρέπουν να χαλαρώσεις πλήρως στη στάση σου. Εδώ είναι μερικές συμβουλές:

  •  Όταν εισπνέεις, τότε το στομάχι σου φουσκώνει λίγο, γιατί το διάφραγμα γεμίζει με αέρα. Όταν εκπνέεις, τότε το στομάχι γίνεται πάλι όπως ήταν αρχικά, γιατί το διάφραγμα αδειάζει τον αέρα. Όταν αναπνέεις βεβαιώσου ότι το στομάχι σου κινείται και ότι δεν περιορίζεις αυτή την κίνηση με κάποιο τρόπο.
  • Είναι σημαντικό να χαλαρώνεις όλους τους μυς του προσώπου, στήθους, ώμους, αυχένα ακόμα και του σαγονιού σου, με σκοπό να επωφεληθείς από μια χαλαρωτική αναπνοή στη γιόγκα. Ένας τρόπος για να το πετύχεις αυτό, είναι να σφίξεις το επιθυμητό σημείο του σώματος και μετά να το χαλαρώσεις εντελώς. Ίσως να μην συνειδητοποιήσεις ότι οι μυς σου είναι μπλοκαρισμένοι, μέχρι τη στιγμή που θα τους σφίξεις. Δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες από τον δάσκαλο/α κατά τη διάρκεια της χαλάρωσης.
  • Να παίρνεις εύκολες αναπνοές κατά τη διάρκεια της γιόγκα. Συνήθως δίδεται η νικηφόρος αναπνοή. Παρατήρησε την αναπνοή σου και χαλάρωσε στο δικό σου φυσικό ρυθμό. Ο δάσκαλος/α θα σε καθοδηγήσει για την σύνδεση της αναπνοής με την στάση της γιόγκα, επίσης θα σου αναφέρει συγκεκριμένες αναπνευστικές τεχνικές.